Razstava

25. 01. 2018 - 03. 03. 2018

DobraVaga

appointMENT 2.0

razstava glasbenih plakatov

Četrta edicija festivala MENT Ljubljana prinaša nadaljevanje vizualnega sklopa appointMENT. Prodajni razstavni projekt se je prvič zgodil preteklo leto, njegov rezultat pa je bil serija edinstvenih glasbeno-umetniških plakatov v omejeni izdaji, ki jih je ustvarilo 50 mladih domačih ustvarjalcev. Vsakemu je bil namreč dodeljen eden izmed glasbenih izvajalcev festivala, čigar glasba je služila kot glavni vir navdiha za ustvarjanje – tako se tudi samo ime appointMENT nanaša na “zmenek na slepo” med ustvarjalcem in glasbenikom.

Letošnja druga edicija projekt nadgrajuje z novo tehniko – 67 ustvarjalcev se je namreč preizkusilo v riso printu oziroma tiskanju z risografom. Risograf je varčen in okolju prijazen tiskalnik japonskega izvora, ki zaradi postopka tiskanja, podobnega sitotisku, omogoča svojevrstno prekrivanje barv in s tem unikaten videz printov. Za procesom tiskanja stoji Riso Paradiso, domače društvo ljubiteljev risografije, ki je edino v Sloveniji z lastnim risografom.

Nabor umetnikov letos je še pestrejši kot preteklo leto – mladim domačim ustvarjalcem se je namreč pridružila še sveža sodobna umetniška produkcija z območja širše balkanske regije. Raznoliki umetniki tako prihajajo z različnih področij ustvarjanja, kot so ilustracija, slikarstvo, grafično in industrijsko oblikovanje, risba in grafitarstvo, prav tako raznovrstni pa so tudi njihovi načini interpretacije glasbe. Milica Golubović je za češki bend Manon Meurt ustvarila eteričen, skoraj nadrealističen svet podob, ki je nastal po navdihu njihovega dream pop in shoegaze zvoka. Urška Alič je s (po)močjo barv upodobila večplastnost švedske zasedbe Hater in nežnega melanholičnega glasu njihove vokalistke Caroline, Simon Kocjančič pa je po navdihu srbskih mladeničev Dogs in Kavala ustvaril njihovemu zvoku primeren kolaž s pridihom psihedelije ter se poigral tudi s samim imenom benda.

Tem trem se pridružujejo še dela izpod rok sledečih avtorjev: Nevena Aleksovski, Žiga Aljaž, Ivana Armanini, Miha Artnak, Žiga Artnak, Ivan Blažetić – Šumski, Nina Čelhar, Klara Debeljak, Manuel Fabris, Mina Fina, Davor Gromilović, Nika Ham, Tisa Neža Herlec, Horrid Habits, Maja Horvat, Eva Juričan, Ena Jurov, Ferero Roše, Filip Kolačkov, Matjaž Komel, Kopito Zla, Petra Korent, Anita Kos, Alin Kostiov, Aljaž Košir – Fejzo, Biba Košmerl, Emil Kozole, LeaLudvik, Marko Lekić, Linnch, Lo Milo, Matija Medved, Miron Milić, Sai Pan, Pekmezmed, Neža Penca, Miha Perne, Jan Pogorelec, Nejc Prah, Tereza Prepadnik, Ela Puc, Zoran Pungerčar, Dušan Rajić, Anja Romih, Rok Roudi, Nika Rupnik, Michaela Selmani, Smelly Feet Guy, Marko Stojanović, Sanja Stojkov, Jure Šajn, Marko Šajn, Dorijan Šiško, Dorotea Škrabo – Skrabzi, Vedran Štimac, Alma Balo Topalović, Iva Tratnik, Nina Urh, Brina Vidic, Jan Virant, Leon Zuodar, Maša P. Žmitek in Nana Wolke.

Riso printi posamičnih plakatov v 20 izvodih so na voljo v galeriji DobraVaga, oštevilčeni in opremljeni s podpisom avtorja. Cena posameznega izvoda je 15 EUR.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…