Glasba

22. 10. 2017

Katedrala

ANATHEMA

+ Alcest

Dnevi se bodo umaknili nočem, toplota hladu, smeh resnobnemu razpoloženju, sonce dežju in veter megli. A ni vse tako sivo, pa čeprav bomo že skorajda v novembru, kajti luč bodo prinesli legendarni angleški mračnjaki Anathema.

Anathema so bili ob My Dying Bride in Paradise Lost znani kot del svete angleške doom ‘n’ gloom trojice. A sčasoma so svoje videnje sveta in prikazovanje tega skozi glasbo prenesli daleč čez meje žanra ter postali entiteta, ki ji svoje čase ni bilo para in katero so, dostikrat neuspešno, skušali kopirati drugi. Anathema so, preprosto povedano, svetovno znano glasbeno telo, ki se mu klanjajo mnogi – in to z razlogom. Letos junija bodo to dokazali z albumom The Optimist, ki bo bojda njihov najbolj mračen in najbolj kompleksen, njihov koncert v Kinu Šiška pa bo oktobrski mrak prežel tako s temo kot svetlobo.

Za svetlobo bodo namreč poskrbeli francoski Alcest, ki so pot začeli kot black metal bend, a so sčasoma postali nekaj popolnoma drugega. Danes je v njihovi glasbi moč razbrati zapuščino black metala, prepleteno z zasanjanostjo shoegazea, močjo ambientalnega post black metala in kompleksnostjo kakšnih prog bendov. Nazadnje smo jih videli z Japonci Mono v Novi Gorici in pred tem na festivalu Metaldays, kjer so ob nastopu na deževno sredo pregnali oblake, oder pa je blagoslovilo sonce.

Vsekakor je jesen lepa in mračna hkrati, prav tak obraz pa bo kazal 22. oktober v Kinu Šiška, ko bosta oder zasedli zasedbi Anathema in Alcest. Tega ne smete zamuditi!

Vstopnice na voljo tudi prek On-Parole!

Organizacija: KUD Veseli dihurčki.

Predvaja se…