Ples/gledališče

19. 12. 2021

Prešernovo gledališče Kranj

Ana Romih: Lahkotnost

plesna predstava

Avtorico v solu Lahkotnost prvenstveno zanimajo taktike in strategije s katerimi poskušamo povrniti telesu in misli nekaj tiste lahkotnosti v prisotnosti, ki jo običajno občudujemo pri otrocih ter načini, ki nam omogočajo, da se odtrgamo od navlake, ki jih posamezniku nalaga turbo kapitalistični ustroj.

Avtorica se poigrava z metodami, h katerim se zatekajo posamezniki, da bi se osvobodili spon, ki jih bremenijo. Uveljavljene pristope vzpostavi in prevaja v gibalni material, ga postopoma plasti in osvobaja šablonske recepture. Z vnosom ironije in humorja razbija enoplastno razumevanje ter popelje tudi gledalca v lahkotnejše stanje. 

Ana Romih je koreografinja, plesna pedagoginja, plesalka in soustanoviteljica KUD Qulenium Ljubljana. Zaključila je plesno akademijo SNDO na Nizozemskem. Poleg plesa aktivno sodeluje pri organizaciji in izvedbi festivala Kalejdoskop v Kranju in v Ljubljani, deluje pa tudi kot samostojna ustvarjalka (koreografinja in plesalka). Za svoje delo je leta 2015 prejela zlato značko Mete Vidmar, predstava nastala v soavtorstvu z Benom Novakom Koncert telesa je bila umeščena v tekmovalni program Gibanice 2018, predstava Biti jaz (2018) pa je prejela nagrado za koncept in avtorstvo na festivalu Transgeneracije 2019, njeno delo pa leta 2020 nagrajeno z listino Mete Vidmar. Plesne miniature, pri katerih nastopa v vlogi mentorice na plesnih tekmovanjih v Sloveniji (Pika Miga, Živa, Opus -1 plesna miniatura: državno in mednarodno tekmovanje) prejemajo zlata odličja.

VSTOPNICE

Ideja, izvedba, Koreografija: Ana Romih
Video: Mato Marinček
Oblikovanje svetlobe: David Cvelbar
Svetovanje: Saša Lončar
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Fotografija: Urška Boljkovac in Matija Lukić
Svetovanje pri strukturiranju pesmi: Kaja Janjić
Zvok odrske postavitve: Jure Vlahovič
Glasba: Slavko Stojakovič (Veztax)
Kostumografija: Tina Pavlin
Produkcija: KUD Qulenium Ljubljana
Koprodukcija: KD Qulenium Kranj, Kino Šiška
S podporo Mestne občine Ljubljana, Mestne občine Kranj, JSKD

Predvaja se…