Glasba

05. 06. 2015

ANA POPOVIC BAND + Prismojeni Profesorji Bluesa

Svetovna blues-rock kitaristka srbskega porekla, večkratna nominiranka za ‘Contemporary Blues Female Artist’ na najprestižnejših svetovnih “Blues Music Award” nagradah, se vrača v Slovenijo in premierno v Kino Šiška z novim albumom “Blue Room”, ki izide 19. maja na ArtisteXclusive records! Dvorano bodo v energični blues-rockovski maniri ogrevali domači Prismojeni Profesorji Bluesa. Ana Popovic Band so:

Svetovna blues-rock kitaristka srbskega porekla, večkratna nominiranka za ‘Contemporary Blues Female Artist’ na najprestižnejših svetovnih “Blues Music Award” nagradah, se vrača v Slovenijo in premierno v Kino Šiška z novim albumom “Blue Room”, ki izide 19. maja na ArtisteXclusive records!

Dvorano bodo v energični blues-rockovski maniri ogrevali domači Prismojeni Profesorji Bluesa.

Ana Popovic Band so:
– Ana Popović: kitara, vokal
– Michele Papadia (IT): klaviature + spremljevalni vokal
– Kirk Smothers (ZDA): saksofon
– Ewing Dyce (ZDA): trobenta, spremljevalni vokal
– Carlton Armstrong (ZDA): bas, spremljevalni vokal
– Stephane Avellaneda (FR): bobni

Ana Popović je bila leta 2014 nominirana za najboljšo sodobno blues glasbenico, kar je bila njena peta nominacija za nagrade Blues Music Award. Povabili so jo na cikel koncertov Experience Hendrix Tour ’14, posvečen glasbi in dediščini Jimija Hendrixa, na katerem je nastopila zvezdniška zasedba glasbenikov, kot so Buddy Guy, Zakk Wylde, Jonny Lang, Kenny Wayne Shepherd in Bootsy Collins. Povabljena je tudi na koncert v Sao Paulu, kjer bo nastopala z Jeffom Beckom, Buddyjem Guyjem, Joss Stone, Jonnyjem Langom in Trombonom Shortyjem. V ZDA se odpravlja na turnejo z Jonnyjem Langom, Buddyjem Guyjem in Robertom Randolphom. Svojo šestčlansko zasedbo bo tudi pripeljala v Evropo na dve daljši turneji in posnela nov studijski album, ki bo izšel maja 2015.

Ana Popović se je rodila v Beogradu leta 1976. Potem ko jo je oče seznanil z bluesom, je pri petnajstih začela igrati kitaro. Leta 1995 je z Radetom Popovićem (kitara, vokal), Milanon Sarićem (bas kitara) in Bojanom Ivkovićem (bobni) ustanovila zasedbo Hush. Igrali so R&B, a so v svoj zvok vpletali tudi elemente funka in soula.

Leta 1998 so v različnih blues klubih in na festivalih odigrali prek 100 koncertov, izdali so tudi svoj prvenec Hometown. V istem letu je Ana Popović odšla na Nizozemsko študirat jazz kitaro in Hush so razpadli. Leta 1999 je na Nizozemskem ustanovila Ana Popović Band. Leto pozneje se je s priredbo skladbe Belly Button Window znašla na tribute albumu Blue Haze: Songs of Jimi Hendrix v družbi glasbenikov, kot so Eric Burdon, Taj Mahal, Buddy Miles, Double Trouble in Eric Gales.

Leta 2001 je pri nemški založbi Ruf Records izšel njen solo prvenec Hush!, ki ga je posnela v Memphisu s člani Ana Popović Banda in studijskimi glasbeniki. Produciral ga je Jim Gaines, ki je v preteklosti sodeloval s Carlosom Santano, Johnom Leejem Hookerjem, Alexisom Kornerjem in drugimi. Na albumu kot gost nastopa Bernard Allison. Po velikem uspehu z albumom je Ana Popović prekinila študij kitare in se posvetila koncertiranju.

Aprila 2013 je pri založbi ArtisteXclusive izšel njen deveti album Can You Stand the Heat. Produciral ga je Tony Coleman, na snemanju pa so sodelovali John Williams na bas kitari, Harold Smith na ritmični kitari, Frank Ray Jr. na orglah in Tony Coleman na bobnih. Ana Popović je leta 2013 nastopila na New Orleans Jazz & Heritage Festivalu, kjer je predstavila svoj novi projekt, in sicer devetčlansko zasedbo po imenu Ana Popovic & Mo’ Better Love. Septembra 2013 je podpisala pogodbo z booking agencijo Monterey International.

Facebook dogodek

 

Štiričlanska zasedba z imenom Prismojeni Profesorji Bluesa igra energičen blues, ki se mu lahko zgodi, da postane psihadelični rock ali ritmični funk. Bendu specifičnost dodajo distorzirane orglice, ki popeljejo že tako veselo in energično muziko do pravih čutnih ekstaz. Dolžina skladb in posledično koncerta je navadno odvisna od trenutnega razpoloženja. Čeprav ima skladba neko določeno trajanje, se ob dobri energiji njena dolžina poveča tudi trikrat, skrajša nikoli. Njihov repertoar je sestavljen iz avtorskih skladb, sem ter tja pa se na njihovem glasbenem meniju znajde tudi kakšna priredba tujih izvajalcev, njihovih idolov, kot na primer legendarnega rock kitarista Jimija Hendrixa in blues velikanov Freddija Kinga ter Muddyja Watersa.

Zasedba:
Zlatko Đogič: bobni
Miha Ribarič: bas
Julijan Erič: kitara, vokal
Miha Erič: orglice, vokal

 

 

Predvaja se…