Film

12. 08. 2021

dvorana Katedrala

AMEBA + DJ PROGRAM (SOFTSKINSON, TSUJIGIRI, DACHO)

premiera filma in DJ program

Na veliko platno Kina Šiška prihaja celovečerni prvenec Ameba, pod katerega se podpisuje kamniški trio Matter. Premieri filma bo na letnem vrtu Kavarne Kina Šiška sledil še DJ set flowow izpod prstov artistov Softskinsona, Tsujigirija in Dacha.

Glasbena zasedba Matter (Dario Nožić Serini, Matej Tunja in Luka Lah) je svojo naklonjenost filmski oziroma vizualni umetnosti izkazovala že od prvih korakov na sceni. Videospoti zasedbe so vedno imeli tisti element »filma«, ki je segal preko klasičnega nizanja posnetkov v podporo glasbi, v ospredje pa so Matter vedno postavili zgodbo. Tako ne preseneča, da so leta 2017 javnosti predstavili kratki film Pimpin Piaf, zgodbo o prijateljih, ki skušajo najti načine za preživetje v svetu, s katerim se ne strinjajo.

V podobnem času je začel nastajati scenarij in snemanje filma Ameba, (prvi) celovečerni film zasedbe Matter. Film je bil do konca posnet pred tremi leti, njegova zgodba pa danes deluje še bolj aktualno, kot v času snemanja. 

Film, postavljen v bližnjo prihodnost, problematizira distopično smer razvoja družbe; vodni viri se privatizirajo, z njimi se prekupčuje, življenje na vseh nivojih upravljajo korporacije, internet je pod nadzorom, socialna država postaja oddaljen spomin. Zaradi informacijskega mrka je z ljudmi enostavneje manipulirati kot kadarkoli prej. Kako se s propadom sistema sooča skupina treh prijateljev, ki že sicer živijo na robu sistema, a se kljub temu trudijo postati nekdo navkljub vsem oviram, ki jim jih na pot postavlja sistem.

Po koncu filma se bo dogajanje preselilo na letni vrt Kavarne Kina Šiška, kjer bodo svoje DJ sete odrolali Softskinson, Tsujigiri in Dacho. 

Podatki o filmu

Nastopajo:

Dačo – Dario Nožić Serini

Tunja – Matej Tunja

Lilčke – Luka Lah

Kim – Anja Drnovšek

Damir – Sebastjan Starič

Jolanda – Mojca Partljič

Emina – Maša Grošelj

Sanela – Mia  Skrbinac

Zeki – Bonino Englaro

Dačov oče – Davor Janjić

Scenarij: Dario Nožić Serini, Blaž Završnik

Režiser: Blaž Završnik

Producenti: Blaž Završnik, Dario Nožić Serini, Luka Lah, Matej Tunja

Izvršni producent: Darej Šömen

Direktor fotografije: Peter Perunovič

Montažerja: Olga Michalik, Bonino Englaro

Oblikovalec zvoka: Stojancho Georgiev

Glasba: Matter, YGT

Produkcija: Bandera

V koprodukciji z: Warehouse collective, Gliser, Aural Fiction, Nu Frame

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi javnozdravstvenimi ukrepi. Obiskovalke in obiskovalci morajo za vstop na prireditveni prostor izkazati PCT potrdilo. 

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…