Ples/gledališče

23. 10. 2019

Lutkovno gledališče Maribor

54. Festival Borštnikovo srečanje

ALIEN EXPRESS: DRUGI LET

plesna predstava

Urbani plesni stili, povezovanje različnih gibalnih praks in neobremenjenost so se združili v prvencu Alien Express, premierno uprizorjenem leta 2016 v Plesnem Teatru Ljubljana. Po uspešnem prvem vzletu je enigmatični gibalni dvojec na odru Kina Šiška v okrepljeni glasbeni zasedbi didžeja SunnySuna in jazzista Kristijana Kranjčana, z gverilsko svetlobno intervencijo Boruta Bučinela in zvočno pokrajino Jureta Vlahovića marca 2019 uprizoril Drugi let, ki med drugim odpira vprašanja umetniškega navdiha in ustvarjalne življenjske energije. Od kod prihaja, kako potuje in kam gre? Kaj se zgodi, če se neznana sila, ki je hkrati motor našega bivanja, naseli v nas in nas ne spusti? Se ji prepustiti ali jo nadzirati? Med redom in kaosom, zunaj in znotraj, mojim in tvojim (gibom) obstaja z apokalipso navdihnjeno stanje, ki preizkuša robove naših lastnih (z)možnosti in omejitev. Drugi let ne ponuja le spopadanja s silami na ravni dveh teles in njunega odnosa, temveč tudi na ravni gledaliških znakov, prostora, svetlobe, zvoka in odnosa med izvajalci in gledalci. Ključ do razgibane, deloma spektakelske stvaritve je v strukturirani improvizaciji in iskrivi spontanosti obeh akterjev, ki vsako uprizoritev (os)mislita – na novo.

Gibalni dvojec Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek je v javnost “vstopil kot zunanja sila scene in ji do določene mere uspel zagotoviti novo publiko, pa tudi drugačno plesno prakso”, kot je zapisala Pia Brezavšček. Duet jima je prinesel nagrado Ksenije Hribar za najperspektivnejša plesalca, bila pa sta povabljena tudi na predstavitev znotraj mreže Aerowaves in preko šestdeset nastopov v svetu. Z režiserjem Janom Krmeljem sta prejela tudi sredstva sklada Kulturnega evra in skupaj z glasbenikom Kristijanom Krajnčanom, oblikovalcem svetlobe Borutom Bučinelom ter mednarodno zasedbo plesalk in plesalcev v Kinu Šiška predstavila Chorus, ki je na 9. bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica prejel nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva.

Ideja, koreografija in izvedba: Gašper Kunšek, Žigan Krajnčan
Glasba in izvedba: DJ SunnySun in Kristijan Krajnčan
Oblikovanje svetlobe, video in fotografija: Borut Bučinel
Dramaturgija: Andreja Kopač
Oblikovanje zvoka: Jure Vlahović
Producentka: Nataša Zavolovšek

Produkcija: Flota, Ljubljana in Flota, zavod, Murska Sobota. Koprodukcija: Kino Šiška in Dijaški dom Ivana Cankarja. S podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana. 

Zahvala: DansstationenMalmö, Dança em Trânsito, Brazilija, in KLAP Maison pour la danse, Marseille.

Predvaja se…