Glasba

28. 02. 2020

dvorana Katedrala

ALCEST

+ Birds In Row + Kælan Mikla

Izvrstni francoski post-metal dvojec Alcest, ki je po mnenju marsikoga ob prejšnjem obisku odpihnil takratne headlinerje Anathema, se vrača v Šiško s povsem novo ploščo kot novi varovanci legendarne založbe Nuclear Blast in v glavni poziciji večera! Ob boku mu bodo stali neumorni hardcore rojaki Birds In Row, varovanci založbe Deathwish Inc., ki jih je leta 2018 izdani drugi album ponesel na metalske odre po celem svetu, in en najnovejših islandskih glasbenih biserov, synth-punk trio Kælan Mikla, ki ga je kot kurator na svoj festival povabil sam Robert Smith (The Cure).

Projekt Alcest, za katerim že skoraj 20 let stoji vsestranski glasbenik Neige, velja za pionirja t.i. blackgaze žanra, v katerem se ostra blackmetalska groza prepleta z melodično shoegazersko introspekcijo, med širšo javnost pa so ga ponesli zlasti naši obletniški gostje Deafheaven. Alcest sta redna gosta v naših krajih, videli smo ju lahko recimo že z MONO in Primordial ter na festivalu MetalDays, v Šiški pa sta nastopila leta 2017 kot predvozača britanskih doomerjev Anathema. Takrat si ju je marsikdo zapomnil kot prepričljivejši nastop večera, tokrat pa bosta sama v vodilni vlogi predstavila najnovejši album. Že šesti album, poimenovan Spiritual Instinct, bo njun prvi za priznano metalsko založbo Nuclear Blast, izide pa konec oktobra 2019.

Tudi francoski hardcore trio Birds In Row je v naših krajih že precej uveljavljen – ne le, da je leta 2018 nastopil na Metelkovi, že dve leti pred tem je z našimi The Canyon Observer in drugimi bendi na turneji osvojil Kubo. Bend se je sicer na turneje odpravil že z večino najvidnejših imen v svoji branži, npr. Touché Amoré, The Chariot in Converge, obe svoji studijski plošči pa je izdal prav pri založbi vodje slednjih, Deathwish Inc. Zlasti z leta 2018 izdano We Already Lost the World se je uveljavil kot eden najboljših tovrstnih bendov ta hip, z neumornim, že skoraj neverjetnim koncertnim urnikom pa nastopil že povsem svetu, vključno z uveljavljenimi festivali, kot so Bloodstock, Roadburn in Dour.

Islandke Kælan Mikla so se spoznale v gimnaziji, ko so se spontano odločile uprizoriti performans na pesniškem tekmovanju – in zmagale. Iz šale je tako nastal bend, ki je poezijo in performans sčasoma zamenjal za sintisajzerje in temačen darkwave zvok, ki je pritegnil založbo Fabrika, na kateri najdemo tudi zasedbe, kot sta Lebanon Hanover in She Past Away. Zasedba in samonaslovljeni prvenec iz 2016 danes velja za kultno izdajo novodobnega preporoda goth zvoka, od takrat pa je skupina izdala še dve plošči. Zadnja, Nótt eftir nótt, je izšla konec leta 2018, le nekaj mesecev zatem, ko je sam Robert Smith, vodja The Cure, bend osebno povabil, da nastopi pred bendom Placebo v okviru 25. edicije londonskega festivala Meltdown, ki ga je kuriral.

Vstopnice v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…