Glasba

27. 09. 2018

dvorana Komuna

koncert v okviru 10. obletnice festivala SONICA

AÏSHA DEVI

+ Giant Swan + Lifecutter + Bine

Festival SONICA v sodelovanju s Kinom Šiška predstavlja eksploziven festivalski večer v znamenju eklektičnih in raziskovalnih klubskih praks festivalske mreže SHAPE. Aïsha Devi, ena od najuspešnejših SHAPE glasbenic preteklih let, je razvila povsem izviren preplet tradicionalnih vokalnih tehnik, grlenega petja v mističnih jezikih in klubskih zvokov. Giant Swan pa je bristolski duo z eksplozivno, hardcore punk verzijo industrial techna, ki jo v živo v celoti zgradita s sinti, ritem mašino in vokali. V preteklem letu sta na noge spravila poslušalce tako v londonskem Southbank Centru kot na festivalih Unsound, Supersonic, itd. Dogodek je del tridnevnega programa Psssst!: Shape x Sonica x Sigic x Showcase.

Nihče na tem planetu ne zveni kot Aïsha Devi. Njen glas je najmočnejši instrument v njenem repertoarju, sestavljenem iz ekstremnih ritmov, rejv vložkov, angelskega in grlenega petja, mistične lingvistike ter telesne sonike. Njena glasba je duhovna, njeni nastopi v živo pa transcendentalne izkušnje. Je upornica in radikalna alkimistka, ki s svojo umetnostjo podira zidove ter potuje skozi dimenzije. Devi za svojo produkcijo in performans izhaja iz meditativnih tehnik. Metafizične raziskave, ritualistične prakse in zdravilne frekvence pretvarja v alternativno klubsko paradigmo. Dislociranje pop kulture, ki je očitna v njenih miksih za NTS, FACT itd., je eno od njenih temeljnih orodij in obenem njen stilski podpis.

V letu 2013 je Devi soustanovila Danse Noire, založbo, ki podpira navdihujočo klubsko glasbo iz celega sveta, kjer je leta 2014 izdala svoj prebojni singel “Aura 4 Everyone”, ki mu je istega leta sledil “Hakken Dub / Throat Dub” in umestil njen univerzum ob bok umetnikom, kot so Vaghe Stelle, El Mahdy Jr., JG Biberkopf, GIL in IVVVO.

Leta 2015 je Houndstooth izdal njen debitantski album Of Matter and Spirit, pomemben zvočen izraz z bogatim političnim in filozofskim podtonom. Letos je pri isti založbi izšel še njen drugi album DNA Feelings. S svojimi hipnotičnimi digitalnimi mantrami in privlačno odrsko prezenco je osupla množice na CTM, Mutek, Unsound, Boiler Room in nešteto festivalih ter prizoriščih vse od Siberije do Mehike in naprej.

Giant Swan, trenutno delujoč v Bristolu, je projekt Robina Stewarta in Harrya Wrighta; je jedka poroka energične, agresivne plesne glasbe, potresnih basov in hipnotičnega elektronskega hrupa. Iz množice post-strojev in trans-instrumentov, ki vključujejo zlorabljeno kitaro ter liberalno vokalno manipulacijo, Giant Swan ustvarja križanje hipnotičnega basa, industrijskih tolkal in dezorientirane energije, ki se prenaša s telepatsko kompleksnostjo. Kot glavna igralca v kolektivu Bristol’s Howling Owl sta Giant Swan nenehno širila svoja krila po Veliki Britaniji in Evropi ter si delila oder z izvajalci, kot so Surgeon, Vessel, Shackleton, Venetian Snares in Container. Na odru sta vrtinec potencialne energije, krvavita med mnogimi zvočnimi gibi, sta hkrati uničevalna in poživljajoča. Na temelju ritmične napetosti in divje improvizacije noben od njunih nastopov ni enak, medtem ko duo ponovno gradi in uničuje svojo izprijeno vizijo techna-kot-ne-techna.

Priznana izdaja Earn 12” za FuckPunk leta 2016 ju je potrdila kot enega izmed najbolj zanimivih akterjev elektronske glasbe, ki so se pojavili v zadnjih letih. EP iz leta 2017, skupaj s performansi na Villette Sonique, Berghain in festivalu Unsound, pa ju je ponesel na popolnoma novo raven.

Lifecutter je temačen in izpiljen technoid Domna Učakarja, delujočega tudi kot člana nojzerskega dua Ontervjabbit. Njegov drugi album iz leta 2017, Death(c)rave, je utrdil njegovo neusmiljeno vizijo sodobnega techna in njegovi energični live nastopi so že mnoga občinstva temačnih kleti pripravili v mrtvaški ples.

Na voljo so tudi festivalske vstopnice za celoten festival SONICA. Kupite jih lahko tukaj.

Organizacija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti v sodelovanju s Kinom Šiška in s podporo platforme SHAPE.

Predvaja se…