Predavanje

17. 06. 2021

Galerija DobraVaga

spletni dogodek

Abed Alrahman Shabaneh / Hydra PACE x razprava

predstavitev projekta

Vabljeni, da se udeležite spletne razprave in predstavitve projekta Dnevna soba odsotnih, ki ga je pisatelj in kurator Abed Alrahman Shabaneh razvil v okviru Hydra PACE rezidence v DobriVagi. Dogodek bo potekal na Zoomu v četrtek, 17. junija, ob 18. uri. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Glej tu: ZOOM LINK

Dnevna soba odsotnih je kuratorski raziskovalni projekt, ki prevprašuje koncept sobivanja in na preizkus postavi z njim povezane predpostavke, njegovo romantizacijo in obete. Četudi koncept sobivanja zveni dobro, ne smemo zapostaviti njegove delikatnosti in krhkosti oziroma njegove potrebe po stalnem vzdrževanju. Dnevna soba, ki si jo je zamislil Abed Alrahman Shabaneh, je zasnovana za odsotne: trajen varni prostor za ljudi, ki niso v njem. Odsotni so stalen opomin, da sobivanje brez izjeme namiguje na obstoj drugih. Projekt se navezuje na avtorjeve lastne izkušnje iz Palestine in na izkušnje izbrisanih v Sloveniji. 

Pri pogovoru, ki bo sledil predstavitvi, bodo sodelovali tudi nekateri rezidenčni umetniki Hydra PACE programa.

Abed Alrahman Shabaneh (1988) je pisatelj in umetnostni kurator, ki raziskuje dinamično naravo družbe skozi umetnost in literaturo. Študiral je arhitekturo na univerzi Birzeit v Palestini. Svojo profesionalno kariero je začel kot urbani oblikovalec, preden se je predal umetnostnemu kuriranju in eksperimentiranju s pisanjem. Sodeloval je na raznih umetniških razstavah in kulturnih dogodkih v Palestini. Trenutno je dejaven kot samostojni pisatelj in kurator.

Hydra PACE — platforma za umetniško sodelovanje in izmenjavo je plod sodelovanja treh partnerjev iz Slovenije, Palestine in Slovaške, ki si prizadeva oblikovati rastočo mrežo obstoječih in novih mednarodnih programov umetniških rezidenc za uveljavljene in vzhajajoče umetnike. 

Projekt sofinancirata Fundacija Anna Lindh in Evropska unija.

Predvaja se…