Vizualna umetnost

19. 09. 2014 - 03. 10. 2014

9 POD 29 (zaključna razstava cikla mladih ustvarjalcev)

Skupinska sklepna razstava cikla mladih ustvarjalcev 9 pod 29 v Kinu Šiška predstavlja aktualno likovno produkcijo generacije mlajših umetnikov. Gre za zaključek serije devetih raznovrstnih samostojnih razstav, ki so se skozi leto zvrstile na Kioskovi steni v namen vzpostavitve stalnice prostora, kjer bi mladi umetniki ob institucionalno-finančni podpori svoje delo predstavili in tudi dosegli občinstvo. Biba Košmerl, Gal

Skupinska sklepna razstava cikla mladih ustvarjalcev 9 pod 29 v Kinu Šiška predstavlja aktualno likovno produkcijo generacije mlajših umetnikov. Gre za zaključek serije devetih raznovrstnih samostojnih razstav, ki so se skozi leto zvrstile na Kioskovi steni v namen vzpostavitve stalnice prostora, kjer bi mladi umetniki ob institucionalno-finančni podpori svoje delo predstavili in tudi dosegli občinstvo.

Biba Košmerl, Gal Košnik, Bojan Mijatović, Nez Pez, Skrabzi, Adrijan Praznik, Matija Medved, Dorijan Šiško in Nika Rupnik se tokrat predstavljajo v skupnem zgornjem prostoru.  V svojih delih  se ukvarjajo s humorno banalnostjo in edinstvenostjo izkušnje vsakdana, zavzemajo opozicijsko kot tudi intimno razumevanje posameznika v kapitalizmu, odkrivajo magičnost grobe risbe v dobi hipervizualnosti, ustvarjajo nove ali vzporedne svetove. Ker razstava ne temelji na tematskem izboru umetnikov, njihova dela v prostoru učinkujejo samostojno povedno ali naključno dialogno, pri čemer izrisujejo skupne dopolnjujočepoteze ali antagonistična razmerja. Kategoriziranje umetnikov znotraj institucije umetnosti kot mladih je lahko problematično, a hkrati bi neprepoznavanje večinske situacije generacije pomenilo tako ignoriranje gospodarske krizne negotovosti kot samega življenjskega poteka posameznika.Cikel mladih ustvarjalcev zato po zaključni razstavi oktobra nadaljuje vnovi izvedbi 2014/15.

Ob skupinski razstavi je v sodelovanju nastala tudi posebna številka študentskega časopisa Tribuna s teoretsko-kritičnimi ter literarnimi prispevki na temo kreativnosti in z likovno opremo sodelujočih umetnikov.

Zatvoritev razstave v Kinu Šiška bo pospremljena z zin delavnico v izvedbi multimedijske umetnice Nez Pez. Za delavnico, ki bo potekala 3. 10. med 16.00 in 19.00., so potrebne predhodne prijave na: kiosk@kinosiska.si.

Razstava bo konec jeseni gostovala tudi v Mariboru v MMC KIBLA, v razstavnem prostoru KiBela (28. 11. 2014 z otvoritvijo ob 20. uri – 10. 1. 2015).

Kuratorici: Marija Brklje in Lara Plavčak.

Več o preteklih razstavah cikla mladih ustvarjalcev najdete na: kioskkinosiska.tumblr.com.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…