Vizualna umetnost

28. 11. 2014 - 10. 01. 2015

9 pod 29 (zaključna razstava cikla mladih ustvarjalcev) v Mariboru

Skupinska sklepna razstava cikla mladih ustvarjalcev 9 pod 29 predstavlja aktualno likovno produkcijo generacije mlajših umetnikov in po jesenski otvoritvi v Kinu Šiška v Ljubljani (19. 9. – 4. 10. 2014) tokrat gostuje v KiBeli. Gre za zaključek serije devetih raznovrstnih samostojnih razstav, ki so se skozi leto zvrstile na Kioskovi steni Kina Šiška v

Skupinska sklepna razstava cikla mladih ustvarjalcev 9 pod 29 predstavlja aktualno likovno produkcijo generacije mlajših umetnikov in po jesenski otvoritvi v Kinu Šiška v Ljubljani (19. 9. – 4. 10. 2014) tokrat gostuje v KiBeli. Gre za zaključek serije devetih raznovrstnih samostojnih razstav, ki so se skozi leto zvrstile na Kioskovi steni Kina Šiška v namen vzpostavitve stalnice prostora, kjer bi mladi umetniki ob institucionalno-finančni podpori svoje delo predstavili in tudi dosegli občinstvo.

Biba Košmerl, Gal Košnik, Bojan Mijatović, Nez Pez, Skrabzi, Adrijan Praznik, Matija Medved, Dorijan Šiško in Nika Rupnik se tokrat predstavljajo v skupnem prostoru.  V svojih delih  se ukvarjajo s humorno banalnostjo in edinstvenostjo izkušnje vsakdana, zavzemajo opozicijsko kot tudi intimno razumevanje posameznika v kapitalizmu, odkrivajo magičnost grobe risbe v dobi hipervizualnosti, ustvarjajo nove ali vzporedne svetove. Ker razstava ne temelji na tematskem izboru umetnikov, njihova dela v prostoru učinkujejo samostojno povedno ali naključno dialogno, pri čemer izrisujejo skupne dopolnjujoče poteze ali antagonistična razmerja. Kategoriziranje umetnikov znotraj institucije umetnosti kot mladih je lahko problematično, a hkrati bi neprepoznavanje večinske situacije generacije pomenilo tako ignoriranje gospodarske krizne negotovosti kot samega življenjskega poteka posameznika. Cikel mladih ustvarjalcev zato po zaključni razstavi nadaljuje z novo izvedbo 2014/15.

Ob skupinski razstavi je v sodelovanju nastala tudi posebna številka študentskega časopisa Tribuna s teoretsko-kritičnimi ter literarnimi prispevki na temo kreativnosti in z likovno opremo sodelujočih umetnikov.

Kuratorici: Marija Brklje in Lara Plavčak.

Več o preteklih razstavah cikla mladih ustvarjalcev najdete na: kioskkinosiska.tumblr.com.

Organizacija: Kino Šiška in MMC Kibla.

Predvaja se…