20. 10. 2015 - 20. 10. 2015

7. BIENALE VIDNIH SPOROČIL SLOVENIJE: Mednarodni oblikovalski dogodek

Eden pomembnejših nacionalnih strokovnih dogodkov na področju vizualnih umetnosti, Bienale vidnih sporočil Slovenije, bo tudi v svoji sedmi ediciji ponudil kritičen dveletni pregled slovenske oblikovalske produkcije. Dela, ki jih je petčlanska mednarodna žirija uvrstila v ožji izbor, si bo mogoče ogledati med 20. oktobrom in 22. novembrom na razstavi v Narodni galeriji. V sklopu spremljevalnega

Eden pomembnejših nacionalnih strokovnih dogodkov na področju vizualnih umetnosti, Bienale vidnih sporočil Slovenije, bo tudi v svoji sedmi ediciji ponudil kritičen dveletni pregled slovenske oblikovalske produkcije. Dela, ki jih je petčlanska mednarodna žirija uvrstila v ožji izbor, si bo mogoče ogledati med 20. oktobrom in 22. novembrom na razstavi v Narodni galeriji.

V sklopu spremljevalnega programa 7. Bienala bo potekal tudi Mednarodni oblikovalski dogodek, na katerem bodo nastopila svetovno priznana oblikovalska imena: Michael Bouvet (Francija), Liza Enebeis (Nizozemska), Merijn van Velsen (Nizozemska), Leonardo Sonnoli (Italija), Max Gadney (Velika Britanija) in Artur Rebelo/R2 (Portugalska). Predavanja bodo v torek, 20. oktobra, od 10:00 do 15:00, v Kinu Šiška. Obisk predavanj je brezplačen.

Vabljeni!

 

Predavanja:

Liza Enebeis in Merijn van Velsen: Vse
Zbiranje, pisanje, knjige, radio, napake, rokopis, ljubezen, strah, tipografija, vesolje, Nizozemska, biti tujec, studio, nogomet, obsedenost, barva, spomin, kontrola, poezija, Scarlett Johansson in oblikovanje.

Artur Rebelo: R2: Procesi/Projekti
Medtem ko izdelujejo naročene projekte, najdejo umetniški vodje R2 elemente (dokumente, slike, predmete …), ki prispevajo k njihovim osebnim projektom, ti pa posledično vplivajo na njihovo delo.

Michel Bouvet: Plakat, umetnost na ulici
Izkušnje umetnika plakata v Parizu in med popotovanjem po svetu.
Bouvet bo spregovoril o svojem ustvarjanju ter predstavil skice, originalne risbe, fotografije … nastajanje plakatov, poleg tega pa še nekatere fotografije, ki jih je posnel vsepovsod, tudi na svoji razstavi v Tokiu.

Leonardo Sonnoli: Dišeče črke
Sonnoli bo predstavil svoja dela, v glavnem povezana s tipografsko interpretacijo vsebine (metaforično: Ker ima svoja dela za ljubezenska pisma, bo Sonnoli prikazal, kako odišavi svojo tipografijo, ne da bi razmazal črnilo). Razpravljal bo tudi o pomembnosti kulturnih korenin ter kot primer navedel nekaj del, ki ga navdihujejo.

Max Gadney: Poštenje in rentgenski žarki: zakaj informacijsko oblikovanje ne sme lagati
Svetu vladajo podatki – in oblikovalci nam omogočijo, da ta novi svet vidimo in se znajdemo v njem. Podatki niso zgolj orodje za dekorativno umetniške projekte – so snov za izboljšanje našega sveta.

 

O Bienalu
Namen Bienala je vzpostaviti kriterije odličnosti na področju oblikovanja vidnih sporočil, spodbuditi rast in promocijo kakovosti le-teh ter zvišati raven vizualne kulture, izpostavljati dobre prakse in spodbuditi promocijo kakovostnih vizualnih rešitev sodobnega časa. Poleg velike Brumnove nagrade za najboljše delo Bienala, Brumnove nagrade in pohval žirije za najboljše delo v posamezni kategoriji, je tu še pohvala za najboljšega naročnika, ki se podeljuje v sodelovanju z GZS.

Več informacij na: http://bvss.brumen.org.

 

Organizacija: Fundacija Brumen, ustanova za promocijo oblikovanja vidnih sporočil v sodelovanju s Kino Šiška.

(foto: Andraž Sapec)

Predvaja se…