Predavanje

04. 10. 2021 - 04. 10. 2021

dvorana Komuna

Mark Fisher in sodobna muzika

Bu! Katera muzika nas preganja danes?

Sodobne glasbene alternative, ki ne sledijo načelu "pastiša"

Kaj so sodobne alternative glasbi, ki naj bi po Marku Fisherju sledila načelu pastiša – ponavljanja zgodovine brez subjektivnega odnosa do njenih pojavov? Vprašanja se bodo v seriji kratkih predavanj lotili Muanis Sinanović, Jaša Bužinel in Robert Bobnič. V glasbenem delu programa pa se ga bo – “po motivih Marka Fisherja” – lotil Drone Emoji.

Mark Fisher je v svoji drugi knjigi Ghosts of My Life govoril o “hauntology”, o preganjani prazni sedanjosti, ki zgolj nostalgično posnema zgodovinske pojave in to brez pravega odnosa do njih; posnema jih celo brez ironije. A vendarle Fisher najde redke izjeme, ki iz te praznosti ustvarijo umetnost. Najde jih v pop kulturi, pri tem pa najbolj izstopajo njegova razmišljanja o glasbi. O Burialu in melanholiji njegove elektronske glasbe, o Caretakerju in njegovem zvočnem upodabljanju amnezije itd. Toda Fisher v svojem izboru deluje nekoliko subjektivno, zato bo serija krajših predavanj poskusila na podoben način najti zeitgeist in sledove alternative v sodobni glasbi. Sodelovali bodo Muanis Sinanović, Jaša Bužinel in Robert Bobnič. Dogodku sledi DJ set Drone Emojija “po motivih Marka Fisherja”.

PCT POGOJI
Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Organizacija: Zavod Maska v sodelovanju s Kinom Šiška.

Vstop prost.

Predvaja se…