Glasba

17. 06. 2016

Fennesz & Giuseppe La Spada / Sculpture / Bowrain

Kino Šiška in SONICA predstavljata poletno audiovizualno trojko: BOWRAIN se predstavi z edinstvenim prepletom minimalistične jazzovske elektronike v triu z Mariom Babojelićem in Robertom Nitschkejem. FENNESZ – poetični mojster ambientalne elektronike in kitarskih zvokov nastopi z vizualcem Giuseppejem La Spado. Britanca SCULPTURE  v živo mešata zvoke magnetofonskih trakov s psihedeličnimi avdiovizualijami iz vinilnih plošč. Facebook

Kino Šiška in SONICA predstavljata poletno audiovizualno trojko:

BOWRAIN se predstavi z edinstvenim prepletom minimalistične jazzovske elektronike v triu z Mariom Babojelićem in Robertom Nitschkejem.

FENNESZ – poetični mojster ambientalne elektronike in kitarskih zvokov nastopi z vizualcem Giuseppejem La Spado.

Britanca SCULPTURE  v živo mešata zvoke magnetofonskih trakov s psihedeličnimi avdiovizualijami iz vinilnih plošč.

Facebook dogodek>

VSTOP PROST!

BOWRAIN oz. Tine Grgurevič, slovenski skladatelj, pianist in producent, je svojo kariero začel kot jazz skladatelj, ki je prvenec posnel v Filadelfiji. A jazz je le en vidik njegovega življenja. Pod imenom Bowrain, ki predstavlja njegovo elektronsko eksperimentalno vizijo, je glasbo začel izdajati leta 2014. V zadnjem času med njegove odmevnejše nastope lahko prištejemo koncert na Piano Days v Ljubljani, nastop na Tallinn Music Weeku, pred tem pa še sodelovanje s projektom UTTER v slovenskem pavilijonu na beneškem bienalu. Tokrat bo nastopil v triu z ljubljanskim kitaristom ter producentom Mariem Babojelićem – UM-om in amsterdamskim bobnarjem Robertom Nitschkejem, s katerim pripravlja tudi svoj tretji album “Distracted”.
Bowrain Soundcloud> 

Avstrijski glasbenik FENNESZ je nedvomno eden od osrednjih in najpomembnejših ustvarjalcev elektronske glasbe zadnjih dveh desetletij. V devetdesetih je skupaj s somišljeniki legendarne založbe Mego prenosni računalnik kot glasbilo legitimno vnesel v raznotero polje glasbe. Fennesz v svojem ustvarjanju uporablja kitaro in računalnik, s katerima ustvarja prosojen, a hkrati vrtinčen elektronski zvok izjemnega razpona in glasbene kompleksnosti. V svojem prežemanju eksperimentalnega pristopa k zvoku s senzibilnostjo popa je še vedno unikaten. Kljub številnim posnemovalcem namreč iz sterilnega digitalnega zvočnega miljeja še ni izšel ustvarjalec, ki bi znal na tako izviren način ustvarjati evokativne in emocionalne zvočne svetove. V zadnjih letih je Fennesz dobil cel kup posnemovalcev, vendar njegovo ustvarjanje še vedno ostaja enako samosvoje, kot na legendarni plošči ‘Endless Summer’ iz l. 2001. V svoji karieri redno sodeluje z vrhunskimi ustvarjalci. Med njimi so tudi: Ryuichi Sakamoto, David Sylvian, Jim O’ Rourke, Mike Patton, Mark Linkous (Sparklehorse), Tony Buck, Oren Ambarchi ter številni drugi. Hkrati je ustvaril remikse za Nine Inch Nails, Niagara, Oneothrix Point Never in Isis. V zadnjem letu je izdal skupni album z zasedbo King Midas Sound in celo ustvaril glasbo za reklamo za Calvina Kleina. Večina njegovih solističnih plošč je izšla pri znanih založbah Mego in Touch. Na vizualijah ga bo spremljal interdsciplinarni umetnik in oblikovalec Giuseppe La Spada, ki v svojem snovanju subtilno preliva naravne elemente v poetične audiovizualne abstrakcije.
Fennesz Official website>

SCULPTURE sta Dan Hayhurst (glasbenik) in Reuben Sutherland (vizualni sukač plošč), senzacionalna diy čarovnika, ki svojo podobo gradita na svoje nepredvidljivih zvočnih in vizualnih živih nastopih. Zanje uporabljata kopico digitalnih in analognih orodji, med njimi kasetofone, sempler in video zoetrope. Za njima so različne izdaje – omejene edicije kaset, singlov in animiranih plošč, ki so hkrati tudi zoetropi, in ki so postale instantna zbirateljska klasika. V letih 2015 in 2016 sta izdala kasete pri založbah Phinery in Digital Death, in animiran 8’’ graviran vinil pri Hasenbrath Records. Leta 2014 sta izdala album Membrane Pop pri založbi Software, ki jo kurira Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never. Njun kakofonično psihedelični zvok pa zares zablesti šele v živo skozi Hayrustove modularne zvočne akrobacije in poskočne hitroprste preglede Sutherlandove zbirke potiskanih plošč, s katerimi v živo suka animirane vizualije. Zvočno vizualna magija, ki nastane, je audiovizualni preplet v svojem najboljšem pomenu.
Sculpture Bandcamp>

Organizacija Kino ŠIška in MoTA.

 

Drugi dogodki v Kinu Šiška

Predvaja se…