Glasba

13. 06. / tor / 20:00

Komuna

indekš

DECIBELLES + ŽEN

Indekš cena 6 €

Redna cena 8 €

Po lanskoletnem nastopu Punčk se na tokratnem Indekšu oglašata še dve udarni dekliški zasedbi! Francozinje Decibelles imenu primerno ne varčujejo s kitarskim hrupom, njihova eksplozivnost pa je med drugim prepričala tudi Shellac in Thee Oh Sees. Za zvočno ravnovesje bodo na mirnejšem glasbenem polu poskrbele Žen, ki so s svojim prekrasnim zvočnim valovanjem na stičišču shoegazea in post-rocka očarale množice od Balkana do Baltika.

Decibelles so svoj silovit riot grrrlovski zvočni izraz našle nekje med noiseom, punkom in kot britev ostrim popom. V njihovi glasbi, zgrajeni iz predirljivih vokalnih harmonij, jeznih kitarskih šusov in hrumeče bas linije, pokapljanimi s trenutki lahkotnejše sladkobe, je čutiti tako Pixiese kot Repetitorje, s svojo divjo energijo pa Sabrina, Fanny in Julia poskrbijo tudi za nepozaben nastop v živo. Poslušajte samo uvod eksplozivnega prvega komada na marčevski plošči Tight, ‘Mess’ – že ta da jasno vedeti, da se dekleta ne šalijo.

Nič čudnega, da je trojica prepričala tudi Thee Oh Sees in celo legendarno ameriško zasedbo Shellac. Z njo bo tik pred svojim prvim obiskom Ljubljane odkljukala krajšo turnejo po zahodni Evropi, ki vključuje tudi italijanski festival Beaches Brew. S plaže in bleščečega morja pa v Šiško!

Zagrebčanke Žen, najnovejša pridobitev domače založbe Moonlee, na prvi vtis morda niso tako vpadljive kot Francozinje, a niso zato nič manj prepričljive. Zasanjana večplastna potovanja po melodičnih krajinah, od krautovske hipnotike do math rockovskih preobratov, podprta s čudovito poetičnimi vizualijami, so izkušnja, ki je očarala že poslušalce s celega sveta.

Kevin Cole z znamenitega radia KEXP je skladbo ‘Žal’ z njihovega drugega albuma Jantar tako med drugim razglasil za komad dneva, že pred tem pa jih je ljubiteljem “močnega post-rocka” priporočil sloviti spletni kritik Anthony Fantano (The Needle Drop). Četverica bo Šiško obiskala po vrnitvi z nedavne baltiške turneje in med pripravljanjem novega, že tretjega albuma.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Drugi dogodki v Kinu Šiška

Predvaja se…