Glasba

06. 04. 2019

dvorana Katedrala

THE YOUNG GODS

+ Nina Bulatovix

Po “brezčasni eksploziji” (Radio Študent), ki je leta 2011 odjeknila v naši Katedrali, se švicarski bogovi industriala vračajo z novo, že dvanajsto ploščo in robustno veteransko postavo. V uvodu bo s postpunkovsko ostrino v nas zarezala ena najbolj čislanih zasedb domačega podtalja, Nina Bulatovix.

The Young Gods so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja z revolucionarno, radikalno inovativno izrabo takrat še neizkoriščenega potenciala semplerjev ne le zakoličili svoj pionirski glasbeni izraz, temveč temeljito predrugačili rock glasbo kot celoto. Za vpliv so jih med drugim navedli David Bowie, Mike Patton, Sepultura in Devin Townsend, albume pa so izdali pri založbah, kot so Ipecac, Play It Again Sam, Wax Trax! in Interscope, kar priča o širini in progresivnosti njihove glasbe.

Ob zadnjem obisku Ljubljane so nam v Šiški pripravili vrhunsko avdiovizualno izkušnjo ob izdaji takrat aktualnega albuma Everybody Knows. Na RockOnNet so ob tistem obisku legendarne zasedbe zapisali kar: “Staro vino je pač staro vino in star strup je pač star strup, oboje je z leti vse bolj žlahtno in oboje z leti bolj in bolj zadane.” Tokrat nas bo poleg že znanih toksinov zadel še material z nove plošče, napovedane za februar 2019. Že dvanajsti album tega kultnega benda je začel nastajati v okviru rezidence na festivalu Cully Jazz, zagotovo pa ne bo umanjkal oster šus, kot ga premorejo samo The Young Gods.

“Dost dobri. Dost zanimivi. Boben, bas, glas. In sayonara preteklemu.” Tako se predstavi trio Nina Bulatovix, ki v basu najde kitaro, v bobnih ples, v besedah pa ostrino. Bend, ki je nastal kot upor nebulozam lokalnih politik in iz članov zasedb, kot so Coma Stereo, Napravi mi dete, We Can’t Sleep At Night in drugi, je zaenkrat izdal dve odlično sprejeti plošči, z odrsko kemijo pa navdušil na vseh koncih Podalpja. V 2019 se na odre vrača po koncertnem zatišju. Končno.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…