Glasba

10. 05. 2019

dvorana Katedrala

STILL CORNERS

+ Jakob Kobal

Zasanjani synth pop par Still Corners, nekdanji Sub Popov varovanec, ki je z veleuspešnicami, kot sta “The Trip” in “Fireflies”, nabral več deset milijonov ogledov na YouTubeu, končno prihaja v Slovenijo. Po razprodanem obisku Cigarettes After Sex leta 2017 nas maja tako čaka še en večer bujnega zvoka s pridihom ameriških širjav, za katerega nas bo ogrel sredozemski vetrič mladega idrijskega kantavtorja Jakoba Kobala.

Nastanku dvojca Still Corners je botrovalo naključno srečanje Grega Hughesa in Tesse Murray na železniški postaji v Londonu leta 2009, že s prvimi nemudoma razgrabljenimi singli pa sta pritegnila pozornost znamenite založbe Sub Pop. Sicer uspešnemu prvencu Creatures of an Hour je sledila plošča Strange Pleasures, na kateri je dvojec učvrstil svoj spoj Vangelisovega avanturizma, Morriconejeve cinematičnosti in glamuroznega synth popa osemdesetih let prejšnjega stoletja. Prelomni album je vseboval tudi uspešnici “The Trip” in “Fireflies”, najboljši novi komad po izboru Pitchforka.

Tretja plošča, izdana prek bendove lastne založbe Wrecking Light, je spet osupnila in se med drugim zavihtela na vrh seznama najboljših dream pop ploščo leta 2016 po izboru The Line of Best Fit. Lani je dvojec svoje glasbeno potovanje nadaljeval s ploščo Slow Air, na kateri je svojo značilno atmosferiko prežel s suho vročino Teksasa, Arizone, Kalifornije in drugih dežel ameriškega zahoda. Rezultat so, kot pravi The Skinny, “eskapistične sanje, ki ob vsakem poslušanju še bolj podžgejo domišljijo”. Maja v Šiški!

Idrijčan Jakob Kobal je že z 22 leti nase opozoril z izjemnim singlom “Cloudless Skies”, ki mu je hitro tlakoval pot do priznanih showcase festivalov, kot so MENT Ljubljana, Eurosonic Noorderslag in Indirekt, bil pa je tudi ena najbolj predvajanih skladb na Valu 202 leta 2016. Istega leta se je uvrstil na glasbeno lestvico European Border Breakers Chart, ki predstavlja najobetavnejše mlade glasbenike širom Evrope. Njegova glasba lebdi med umirjenimi in sproščeni zvoki, ki dajejo občutek brezskrbnega poletnega večera, in razburkanimi valovi sredi oceana, kjer prevladujejo kaotični, mistični ritmi ter melodije.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…