Glasba

04. 04. 2019

dvorana Katedrala

SOAP&SKIN

+ Jungstötter

Aprila nas bo v melanholično temačnost odela dunajska alter pop zvezdnica Soap&Skin. Ob povratku v Šiško nam bo predstavila novi album – “še en izreden nabor pesmi” (The Quietus), prvi v šestih letih, v katerih je med drugim z Apparatom posnela skladbo “Goodbye”, uvodno špico Netflixove serije Dark, ter se z Anno Calvi, Lætitio Sadier in Jeanne Added ganljivo poklonila Davidu Bowieju.

Odkar nas je avstrijska skladateljica in glasbenica Anja Plaschg oziroma Soap&Skin prvič navdušila leta 2011, se ji je zgodilo marsikaj. Z albumom Narrow, naslednikom prav tako izjemno uspešnega prvenca Lovetune For Vacuum, se je soočila s smrtjo očeta. Njeno sodelovanje z Apparatom na skladbi “Goodbye” je v napeti Netflixovi seriji Dark poskrbelo za eno najboljših uvodnih špic v TV nadaljevankah danes. Pripravila je glasbeno spremljavo številnih gledaliških predstav in filmov, med drugim tudi za nagrajeni film Sicilijanski duhovi. Izdala je izvrsten EP Sugarbread in hvaljeno priredbo skladbe Omarja Souleymana. Z Anno Calvi,  Lætitio Sadier in Jeanne Added se je skupaj s cenjenim umetniškim kolektivom s t a r g a z e presunljivo poklonila Davidu Bowieju. In rodila je hčerko.

Ravno slednje je botrovalo oziroma v veliki meri vplivalo na njen oktobra izdani tretji album From Gas To Solid / you are my friend, “še en izreden nabor pesmi”, kot so ploščo pohvalili pri The Quietus. Če je Anjo pri prejšnjih izdajah vodil gnev, na tej ustvarja iz zatočišča, zgrajenega iz odmika od nenadnega zvezdništva, materinstva ter bolj zrelih pogledov na življenje in iskanje smisla. Njene pretanjeno uničujoče, pretresljivo čudovite kompozicije še vedno združujejo klasične, elektronske, gotske, avantgardne in kantavtorske prijeme, pomirjujoče duhovne platoje in grandiozna strmoglavljenja v temo. Zaključno piko na i doda priredba skladbe “What A Wonderful World” Louisa Armstronga, ki ne bi mogla biti bolj na mestu. Anjin svet je namreč poseben, neobičajen, edinstven – a prav zares čudovit. Vanj se bomo spustili aprila.

Pot v svet Soap&Skin nam bo uvodoma nakazal nemški mladec Fabian Altstötter, ki je glasbeno pot začel že v najstniških letih, kot ustanovitelj benda Sizarr. Ta je na podlagi dveh hvaljenih plošč med drugim prišel tudi na znameniti SXSW, z novim, samostojnim projektom Jungstötter pa nadaljuje in razvija začeto zgodbo v še bolj zrele, temačne smeri. Svoj glasbeni izraz je zakoličil med strogostjo The Bad Seedsov, bolečino Tuxedomoonov, strašljivimi krajinami Scotta Walkerja, intenzivnostjo Neila Younga in delikatnostjo Marka Hollisa, njegov prvenec Love Is pa februarja izide pri založbi PIAS.

Vstopnice v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani 
Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…