Glasba

14. 02. 2019

dvorana Komuna

ALGIERS

+ Hope

Potem ko se nam je v spomin vtisnila na otvoritvi festivala MENT Ljubljana 2018, se v Šiško vrača post-punk-gospel naveza Algiers, v času, ko so spričo občega dogajanja njen pravičniški bes, neuklonljiva politična drža in poziv k uporu še toliko bolj aktualni – in potrebni. Ne zamudite ponovnega obiska enega najbolj vznemirljivih bendov 21. stoletja. Za uvod nam bodo upanje vlili berlinski pop tehnokrati Hope, ki so osupnili tako kritike na Eurosonicu kot benda IDLES in Algiers.

Že od nastanka pred dobrimi desetimi leti se ameriško-britanska četverica Algiers s svojo nepredvidljivo mešanico postpunkovske jeze, nojzerske divjosti in gospelovske duše brez oklevanja spušča v boj s silami politične apatije, fašizma in družbenih krivic. Svoja prepričanja in poziv k ukrepanju je zajel v dveh zvočnih manifestih, istoimenskem prvencu iz 2015 in The Underside of Power iz 2017, posnetim z novim bobnarjem Mattom Tongom (ex-Bloc Party). Oba sta se brez težav znašla pri vrhu številnih referenčnih seznamov najboljših albumov leta.

Po prvem koncertu v Sloveniji na MENT Ljubljana 2018 se bend vrača na samostojni nastop, seveda v sklopu turneje po naši regiji, s katero čuti posebno vez – navsezadnje je za enega svojih videospotov celo romal do znamenitega spomenika na gori Buzludža v Bolgariji. Pozabite torej na romantične večerje ob soju sveč, šopke in čokolado – valentinovo 2019 boste dvignjenih pesti preživeli ob gruvajočem zasedanju odporniškega gibanja, osupli nad vokalnimi in plesnimi sposobnostmi benda, ki ga svet v tem hipu še kako krvavo potrebuje. Zmenek, ki ga ne boste pozabili. Obljubimo.

Korakajoča, groba sila, vdana disciplina, tehnokracija in techno. Kvartet Hope nemške klišeje, ki so jih proslavili DAF, Kraftwerk in Rammstein, sprevrača v čustven temačen pop z jekleno sržjo berlinske svobodomiselnosti, po poti pa za dobro mero še dekonstruira Portisheade. Kritiki na Eurosonicu so bendov nastop označili za monumentalno izkušnjo, še bolj pa so se priljubili bendoma Algiers in IDLES – šefe slednjih Joe Talbot je celo dejal, da te nastop Hope povsem osupne. Upanje očitno ostaja.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…