Glasba

09. 05. 2018

dvorana Katedrala

DEMOLITION GROUP

premierna predstavitev albuma Pojdiva tja

Legende slovenskega podzemlja Demolition Group bodo maja v Kinu Šiška predstavile novi album Pojdiva tja.

Demolition Group ostaja brezkompromisna rock zasedba, ki še vedno deluje na robu alterja in undergrounda. Veterani slovenske rock scene napovedujejo velik koncert z eksplozivnim nabojem, še bolj udarni in samosvoji. Jasni in glasni, z občutljivim in kritičnim odnosom do aktualnega dogajanja ter čedalje večje atomizacije družbe. Novi album Pojdiva tja sicer nima tako neposrednega in aktivističnega naboja, kot sta ga imela predhodna Planet starcev in Zlagano sonce, še vedno pa skozi glasbo, tekste in pojavnost ohranja kritičen odnos do dogajanja okrog nas. Z več kot 30 leti ustvarjanja so Demolition Group ena najbolj trdoživih in avtentičnih skupin pri nas, njihova glasba pa je samosvoj in energičen spoj ritma, kitarskih rifov in arhaičnega vokala, ki se prepleta z zvokom saksofona, v zadnjem obdobju pa tudi elektronike.

Kot pravijo Demolition Group: “Gola resnica in gola dejstva so pregroba, odsotnost čustev pa pretežka in odbojna. Kar nas ne zadene osebno, ne seže globoko. Kar nas ne zaboli, ni težko spregledati.

Pojdiva tja je podoba sveta, v katerem vsakdo zahteva odstranitev vseh meja svoji individualnosti in ga je hkrati nenehno groza ostati sam.

Pojdiva tja je glas tesnobe in strahu pred izločenostjo. Izločenostjo iz kroga ljubezni, iz zavetja skupnosti, varne predvidljivosti.

Pojdiva tja glasno sprašuje, ali smo res lahko vedno in vsi zmagovalci v večni tekmi vseh proti vsem?

Pojdiva tja je hrepenenje po odhodu na pot, v iskanje sveta, ki bo drugačen. Kdo ve kam in kdo ve kje je ta svet. Eno pa je gotovo. To bo svet, v katerem govoriti glasno ne pomeni kričati, ampak poslušati.”

Kljub mnogim dilemam in spremembam je skupina ohranila ustvarjalni naboj in novi album predstavlja v prenovljeni zasedbi: Aleš Suša na saksofonu, Petar Stojanović na kitari, brata Tomi in Ivan Gregel na basu in bobnih, pevec Goran Šalamon in Matjaž Pegam, ki skrbi za zvok in produkcijo.

Zasedba Demolition Group je bila ustanovljena leta 1985 kot frakcija, širitev in nadaljevanje dela njihove praskupine Gast’r’bajtrs. Osemdeseta leta prejšnjega stoletja so preživeli v nenehnem eksperimentiranju znotraj obstoječih in neobstoječih glasbenih zvrsti, leta 1987 pa so s samosvojo verzijo electro-jazza podpisali diskografsko pogodbo s tedaj najmočnejšo italijansko neodvisno založbo Cruisin’hiara, zanjo izdali dve plošči ter imeli številne koncerte predvsem po Osrednji Evropi (Španija, Nemčija, Avstrija, Italija, Madžarska in seveda Jugoslavija), kar je do takrat uspevalo samo še dvema drugima domačima skupinama, Laibach in Borghesia. Izdali so 14 albumov in jih kronali s številnimi nominacijami in nagradami, nazadnje pa so predstavili predhodnika novega albuma,  Planet starcev (2011) in Zlagano sonce (2015), enega najboljših albumov tistega leta po izboru kritikov.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in na Eventimovih prodajnih mestih.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…